Βρείτε μας στο Facebook

                 facebook

ichor

Όλοι μαζί υπογράφουμε για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας


Εκτύπωση
PDF

Σκάβουν για το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή: Αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση και η κατεδάφιση οικίας στη Λάρνακα!

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

psifidoto-irakliΤο ωραιότερο κομμάτι του ψηφιδωτού με τους 12 άθλους του Ηρακλή στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα θα επιδιώξει να φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τους επόμενους μήνες.

Πιστεύεται από τους αρχαιολόγους ότι κρύβεται στα θεμέλια της εγκαταλειμμένης μικρής κατοικίας «αριθμός 5», δυτικά του οδοστρώματος, όπου έχει αναβρεθεί ως τώρα τμήμα του ψηφιδωτού.

Πρόκειται για πέντε πίνακες που αναπαραστούν ισάριθμους άθλους του μυθικού ήρωα των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», η κυπριακή Πολιτεία ετοιμάζεται να κινήσει διαδικασίες απαλλοτρίωσης της κατοικίας «αριθμός 5» στην οδό Αγίου Νεοφύτου, ικανοποιώντας το αίτημα των Λαρνακέων αλλά και των αρχαιολόγων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν το υπόλοιπο περίπου 6ο%του ψηφιδωτού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι έως τώρα μελέτες του ψηφιδωτού έχουν καταδείξει ότι αυτό εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του τμήματος που έχει ανεβρεθεί, δηλαδή κυρίως στο αριστερό τμήμα της συγκεκριμένης κατοικίας, με σημείο αναφοράς πάντα το τμήμα του ψηφιδωτού που ανεβρέθηκε.

Και αυτό το κομμάτι ίσως να είναι το καλύτερο του ούτως ή άλλως υπέροχου τμήματος που ήδη εντοπίστηκε. Συγκεκριμένα, στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από την επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη στον χώρο της ανασκαφής ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη πέντε πινάκων με τους άθλους του Ηρακλή.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι άλλοι επτά πίνακες με ισάριθμους άθλους κρύβονται κάτω από τα θεμέλια της κατοικίας «αριθμός 5». Και ο μόνος τρόπος ανάδειξης τους είναι η κατεδάφιση της. Ωστόσο, ο εντοπισμός των άλλων επτά πινάκων δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αδημονούν οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την ανασκαφή στην οδό Αγίου Νεοφύτου.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο «Φ», η αρχαιολογική έρευνα έχει καταδείξει ότι τα ψηφιδωτά με θεματολογία τους 12 άθλους του Ηρακλή συμπεριλαμβάνουν και 130 κεντρικό πίνακα, πολύ συχνά αληθινό κομψοτέχνημα και εντυπωσιακό. Αυτό το δεύτερο στοιχείο καθιστά σημαντική την απόφαση της Κυβέρνησης να απαλλοτριώσει την κατοικία «αριθμός 5», αλλά παρέχει και τη δυνατότητα στην αρχαιολογική σκαπάνη να επιδιώξει την ανάδειξη ενός ίσως πολύ σημαντικού ευρήματος στην ιστορία του νησιού μας και ασφαλώς και της ίδιας της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η οδός Αγίου Νεοφύτου και το οικοδομικό τετράγωνο που την περιβάλλει βρίσκονται πολύ πλησίον του αρχαίου οικισμού και λιμανιού Κίτιον. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ως άθλοι του Ηρακλή θεωρούνται δώδεκα κατορθώματα που έκανε ο μυθικός ήρωας προκειμένου να εξαγνισθεί για την απονεννοημένη διενέργεια του φόνου της γυναίκας του και των παιδιών του, που είχε διαπράξει λόγω της θεάς ‘Ηρας.

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Online

Έχουμε 32 επισκέπτες συνδεδεμένους

Newsletter

You need install com_kide.zip
 • Η ΕΚΠΟΜΠΗ

  Παρακολουθήστε την εκπομπή μας κάθε Πέμπτη 24:00 με 2:00.

 • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

  Μπορείτε να κάνετε καταγγελίες αμέλειας αρχαιολογικών χώρων. Στείλτε μας φωτογραφίες και βίντεο.

 • ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ

  Οργανωθείτε σε τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 • ΙΧΩΡ

  Αποκτήστε το περιοδικό ΙΧΩΡ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.

 • ΟΜΙΛΙΕΣ

  Κάθε Σάββατο πραγματοποιούνται ομιλίες στην αίθουσα μας στην διεύθυνση Δωδώνης 36 στον Κολωνό.