Βρείτε μας στο Facebook

                 facebook

ichor

Όλοι μαζί υπογράφουμε για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας


Εκτύπωση
PDF

Το αρχαιότερο δείγμα καρκίνου εντοπίστηκε σε απολιθωμένο οστό

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

fossil-cancerΚακοήθης όγκος εντοπίστηκε σε απολιθωμένο ανθρώπινο οστό στο Γιοχάνεσμπουργκ που χρονολογείται πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια.

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ανατρέπει τις θεωρίες πως ο καρκίνος είναι μια «σύγχρονη ασθένεια», απόρροια του μοντέρνου τρόπου ζωής.

Την είδηση δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, όπου αναφέρει ότι η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα Βρετανών και Νοτιο-Αφρικάνων επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Central Lancashire και Witwatersrand.

Οι ερευνητές «σκάναραν» τα απολιθώματα προϊστορικών ανθρώπων που είχαν βρεθεί στον στον αρχαιολογικό χώρο Swartkrans, όταν παρατήρησαν ότι το εσωτερικό ενός οστού του ποδιού ήταν αδιαφανές.

«Το οστό θα έπρεπε να είναι κοίλο και το γεγονός ότι δεν ήταν υποδείκνυε ότι υπήρχε κάτι άλλο» δήλωσε ο Δρ Patrick Randolph-Quinney, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Central Lancashire. «Έτσι το συγκρίναμε με σύγχρονες βιοψίες ασθενών με καρκίνο και συνειδητοποιήσαμε πως ήταν ένας κακοήθης όγκος. Δεν γνωρίζουμε εάν ο συγκεκριμένος άνθρωπος πέθανε από καρκίνο ή από κάποια άλλη αιτία», ανέφερε.

Η ομάδα αναγνώρισε τον καρκίνο ως οστεοσάρκωμα, μια επιθετική μορφή της ασθένειας που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο, αν ο πάσχων δεν υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία.

Ο Έντουαρντ Όουντς που συνυπέγραψε το άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «South African Journal of Science», ανέφερε: «Η μοντέρνα ιατρική υποθέτει ότι οι καρκινικοί όγκοι τους ανθρώπους είναι ασθένεια που προκύπτει από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το σύγχρονο περιβάλλον, αλλά η έρευνά μας μάς έδειξε ότι οι ρίζες της ασθένειας βρίσκονται στους αρχαίους προγόνους μας, εκατομμύρια χρόνια πριν από τη δημιουργία των βιομηχανικών κοινωνιών».

Πηγή

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Online

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους

Newsletter

You need install com_kide.zip
 • Η ΕΚΠΟΜΠΗ

  Παρακολουθήστε την εκπομπή μας κάθε Πέμπτη 24:00 με 2:00.

 • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

  Μπορείτε να κάνετε καταγγελίες αμέλειας αρχαιολογικών χώρων. Στείλτε μας φωτογραφίες και βίντεο.

 • ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ

  Οργανωθείτε σε τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 • ΙΧΩΡ

  Αποκτήστε το περιοδικό ΙΧΩΡ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.

 • ΟΜΙΛΙΕΣ

  Κάθε Σάββατο πραγματοποιούνται ομιλίες στην αίθουσα μας στην διεύθυνση Δωδώνης 36 στον Κολωνό.